Om åretruntsnuva och pollenallergi

Ena stunden – frid och fröjd. Och i nästa – nys-, kli- och snytattack. För en allergiker kan prunkande vårgrönska och gulliga kattungar ge upphov till allt annat än varma känslor.

Man kan lite enkelt beskriva allergi som ett slags missförstånd. Immunförsvarets uppgift är att skydda kroppen mot främmande ämnen och mikroorganismer som kan vara skadliga. Hos den som är allergisk överreagerar immunförsvaret av någon anledning på ett främmande ämne, ett allergen, som i själva verket inte alls är farligt.

Som en del av försvarsreaktionen frigörs olika retande ämnen i kroppen, bland annat histamin. Och det är histaminet som orsakar de typiska, akuta allergiska besvären – rinnsnuva, klåda, nysningar och nästäppa. Ofta får man också röda, kliande och rinnande ögon.

Pollenallergi, eller hösnuva, är en allergisk reaktion på pollenkorn som kommer i kontakt med slemhinnorna i näsan och ögonen. Besvären kan pågå under hela pollensäsongen – från tidig vår till sen höst. Den som är allergisk mot pälsddjur och kvalster kan få besvär under hela året.

Receptfria antihistaminer har i de flesta fall god effekt på de flesta lindriga, allergiska besvären.