Inomhusallergier hos barn

Här följer några enkla tips du kan följa för att hålla dina barns symptom på inomhusallergi i styr både i hemmet, skolan och hos mormor.

Inomhusallergier hos barn

Här följer några enkla tips du kan följa för att hålla dina barns symptom på inomhusallergi i styr både i hemmet, skolan och hos mormor.

Översikt

Ditt hem ska vara en rolig och säker miljö för dina små att leka och växa upp i. Men för barn med inomhusallergier som finns inomhus, såsom mögelsporer, mjäll från djur, kackerlackor eller dammkvalster kan det även ge upphov till allergisymptom såsom nysningar, rinnsnuva och kliande, vattniga ögon. Inomhusallergier kan uppträda när som helst på året. Men eftersom barn ofta spenderar mer tid inomhus under de kallare månaderna, kan inomhusallergier vara extra besvärliga under vintern.

Välj en allergi för att få mer information:

DJURALLERGIER

DAMMALLERGIER

MÖGELALLERGIER

ALLERGISYMPTOM HOS BARN

outlined runny nose
RINNSNUVA
itchy, watery eyes icon
KLIANDE, VATTNIGA ÖGON
outlined nose sneezing
NYSNINGAR
outline of an itchy nose or throat
KLIANDE NÄSA ELLER HALS
illustration of nasal decongestion
NÄSTÄPPA

Djurallergier

Om pälsdjur ger ditt barn rinnsnuva och kliande, vattniga ögon är det inte deras päls som orsakar en allergisk reaktion. Det är proteinerna i djurens mjäll (döda hudceller), saliv eller urin. Dessa allergener överförs till huden eller pälsen, där barnen oftast klappar hundarna och katterna. Dessa partiklar är så lätta att de kan överföras via luften och sätta sig på ditt barns kläder och hår.

Outlined lightbulb with rays of light

VISSTE DU ATT...?

De flesta människor tänker på hundar och katter när det kommer till djurallergier. Men de allergiutlösande proteinerna i djurens mjäll finns även hos hamstrar, kaniner, ökenråttor, marsvin och många andra djur.1

Tips för barn med djurallergier

 • TÄMJ DE FYRBENTA VÄNNERNA
  Håll pälsprydda familjemedlemmar borta från ditt barns sovrum och lär ditt barn att tvätta hens händer efter att hen har lekt med husdjuren.2
   
 • SKRUBBA LITE EXTRA
  Om du har ett husdjur ska du ge det regelbundna bad för att minska risken för att ditt barn utsätts för allergener .
   
 • VÄLJ DITT HUSDJUR MED OMSORG
  Prova att vakta eller ta hand om ett husdjur innan du adopterar ett, för att se om det påverkar ditt barns allergier. Katter kan ge upphov till fler allergisymptom än hundar. Men kom ihåg att även pälsdjur som inte fäller kan orsaka allergisymptom.
   
 • LEK SMART
  Om du tänker ta med ditt barn på en lekträff hemma hos en vän ska du börja med att fråga om de har några husdjur, så att du kan vara förberedd med ditt barns allergimedicin om symptom skulle uppstå.

Dammallergier

Översikt

Dammkvalster och finns i dammpartiklar som ofta ansamlas runt om i hemmet. Dessa mikroskopiska varelser lever på döda hudceller och gömmer sig i hushållstyger såsom kuddar, madrasser, tygmöbler, filtar, mattor och gosedjur.

Dammkvalster är mer förekommande i fuktiga utrymmen av hemmet och under sommarmånaderna. Men om du bor i ett varmare och mer fuktigt klimat kan de förekomma året om.

Outlined lightbulb with rays of light

VISSTE DU ATT...?

Ett hem kan i genomsnitt ansamla 20 kg damm om året.3

Tips för barn med djurallergier

 • MINIMERA DAMMRÅTTORNA
  Leksaker, prydnader och liknande kan vara magneter för dammkvalster och andra allergener . Se till att damma med en fuktig svamp eller moppa regelbundet, och använd en dammsugare med HEPA -filter eller dubbel påse. Förvara alla dina barns kläder i lådor och garderober för att minska uppbyggnaden av damm.3
   
 • SOV GOTT
  För att förhindra uppbyggnaden av allergener ska du tvätta alla sängkläder och filtar i hett vatten regelbundet (minst 54 °C). 3 Följ alltid tvättråden. Dammsug ditt barns madrass varannan vecka eller använd ett speciellt kvalsterskydd för hens madrass eller kudde. Du kan även investera i allergivänliga kuddar, madrasser och möbler.2
   
 • GE ÄVEN GOSEDJUREN ETT BAD
  Avföring från dammkvalster kan med tiden även byggas upp på gosedjur. För att avlägsna dessa mikroskopiska allergener ska du tvätta gosedjur i hett vatten regelbundet. Det är även en god idé att begränsa antalet gosedjur i ditt barns säng till en eller två favoriter, så att de utsätts för färre dammkvalster under natten.2
   
 • SKIPPA MATTAN
  Heltäckningsmattor må vara mjuka och mysiga för fötterna, men de drar även till sig mängder av inomhusallergener, såsom damm, mjäll från djur och mögel . Överväg att ersätta heltäckningsmattan med trägolv.2

Mögelallergier

Översikt

Mikroskopiska mögelsporer kan spridas med luften på samma sätt som pollen , och utlösa barns mögelallergier . Inomhusmögel utsöndrar sporer under hela året och lurar i fuktiga utrymmen såsom källare, badrum, tvättstugor, vindar, kylskåp och fönsterbrädor. Eftersom mögel trivs i fuktiga utrymmen kan ditt barn uppleva fler allergisymptom under sommarmånaderna när det är varmt och luftfuktigheten är hög. Men på USA:s syd- och västkust kan de förekomma året runt.

Tips för barn med mögelallergier

 • RENT HUS
  Förebygg mögel genom att rengöra badrum, tvättstugor och källare regelbundet. Lämna inte fuktig tvätt i tvättmaskiner under långa perioder. Tvätta duschdraperier och rengör badrumskakel, fogar och fasta föremål med mögeldödande och mögelförebyggande medel. Använd badrumsmattor som kan maskintvättas.
   
 • AVFUKTA
  Håll en jämn luftfuktighet i hemmet som är under 50 procent. Köp en hygrometer (luftfuktighetsmonitor) från en järnhandel för att mäta luftfuktigheten i ditt hem.3 När luftfuktigheten är hög kan du placera en avfuktare i de fuktiga utrymmena och i ditt barns sovrum för att hålla luftfuktigheten under kontroll.
   
 • LYSANDE EGENSKAPER
  Mögel tycker inte om solljus, så försök att ha dina gardiner och persienner uppdragna under dagen, särskilt i ditt barns sovrum.
   
 • KÖP ALLERGIVÄNLIGT
  Svett kan göra kuddar, madrasser och möbler med skumgummifyllning mögliga. Se därför till att det står ”allergivänlig” på de produkter du köper.

REFERENCES

 1. Pet Allergy. Mayo Clinic. Accessed September 10, 2017.
 2. Indoor Year-Round Allergies in Children. Smart Allergy Mom® Toolkit. Accessed September 27, 2017.
 3. Allergy Dust Mites. ENT and Allergy Center of Missouri. University Physicians. University of Missouri Health Center.