Inomhusallergier

Läs mer om vanliga inomhusallergener och hur du kan kontrollera dem för att njuta av ditt hem året runt.

Green divider

Inomhusallergier

Läs mer om vanliga inomhusallergener och hur du kan kontrollera dem för att njuta av ditt hem året runt.

Green divider

Ditt hem ska vara din fristad. Men för människor med inomhusallergier kan det även ge upphov till allergisymptom såsom nysningar, rinnsnuva, nästäppa, och kliande, vattniga ögon. Inomhusallergier kan uppträda när som helst på året. Men eftersom att många människor tillbringar mer tid inomhus under kallare månader, kan inomhusallergier vara särskilt besvärliga på vintern.

Kontakta en vårdcentral om ett eller flera av nedanstående påståenden stämmer:
- Du vet inte varför du har dessa besvär.
- Du misstänker att besvären är astmatiska.
- Besvären finns hos ett litet barn och dessa kan bero på astma eller allergi .

Välj en allergi för att få mer information:

DJURALLERGIER

KVALSTERALLERGIER

SYMPTOM PÅ INOMHUSALLERGI

konturerad rinnande näsa
RINNSNUVA
ikon med kliande, vattniga ögon
KLIANDE, VATTNIGA ÖGON
konturerad näsa som nyser
NYSNINGAR
kontur av en kliande näsa eller hals
KLIANDE NÄSA
illustration av en täppt näsa
NÄSTÄPPA

Djurallergier

Översikt

Om pälsdjur ger dig rinnsnuva och kliande, vattniga ögon är det inte deras päls som orsakar en allergisk reaktion. Det är proteinerna som finns i djurets mjäll (döda hudceller), saliv, eller urin. Dessa allergiutlösande partiklar överförs till husdjurets hår eller päls, där vi oftast klappar hundarna eller katterna. Dessa partiklar är så lätta att de kan överföras med luften och sätta sig på kläder och i håret.

Outlined lightbulb with rays of light

VISSTE DU ATT...?

De flesta människor tänker på hundar och katter när det kommer till djurallergier. Men de allergiutlösande proteinerna i djurens mjäll finns även hos hamstrar, kaniner, ökenråttor, marsvin och många andra djur.

Tips för djurallergiker

Undvik all kontakt med djur som du är allergisk mot. Pälsdjursallergiker bör leva i en pälsdjurfri miljö. Även om allergiframkallande ämnen kan variera mellan djur finns det inte direkt några allergisäkra pälsdjur. Personer med pälsdjursallergi kan utveckla astma om hen utsätts för pälsdjur året om.

 • HA EN PLAN
  Var medveten om potentiell exponering mot husdjur som du kan vara allergisk mot. Fråga din vän om hen har husdjur innan du går hem till hen, så att du kan vara förberedd med din allergimedicin ifall din allergi skulle utlösas.
   
 • TVÄTTA HÄNDERNA
  Håll händerna borta från dina ögon efter att du klappat ett djur om du inte har tvättat dem.
   
 • VÄLJ HUSDJUR MED OMSORG
  Katter kan orsaka fler allergiska problem än hundar, då de slickar sin päls eller hud ofta, vilket sprider allergener från deras saliv till deras kroppar. Men kom ihåg att även djur som inte fäller kan orsaka allergisymptom. Fiskar, eremitkräftor, leguaner och sköldpaddor är bra husdjursalternativ för allergiker.
an outline of a cloud

Kvalsterallergier

Översikt

Dammkvalster är en vanlig utlösare av inomhusallergier och finns i dammpartiklar som ofta ansamlas runt om i hemmet. Dessa mikroskopiska varelser lever på våra döda hudceller och gömmer sig i hushållstyger såsom kuddar, madrasser, tygmöbler, filtar och mattor.

Dammkvalster dricker inte vatten. Istället absorberar de vatten från luftfuktigheten. Därför är dammkvalster mer förekommande i fuktigare utrymmen i hemmet och under sommarmånaderna. Sängkvalster är den vanligaste orsaken till kvalsterallergi då de trivs i varma, fuktiga och mörka miljöer.

Outlined lightbulb with rays of light

VISSTE DU ATT...?

Ett hem kan i genomsnitt ansamla 20 kg damm om året.

Tips för kvalsterallergiker

 • MINIMERA DAMMRÅTTORNA
  Tvätta alla lakan och filtar minst var fjortende dag i hett vatten (minst 60 °C).
   
 • SKYDDA DIG
  Använd allergilakan som inte släpper igenom kvalsterallergen på madrasser, bäddmadrasser och kuddar.
   
 • SKALA AV
  Avlägsna alla heltäckningsmattor i sovrummet om möjlighet finns.
   
 • AVFUKTA
  Håll en jämn luftfukighet i hemmet som är under 45%, detta försvårar kvalstrens fortplantning. Du kan skaffa en hygrometer (luftfuktighetsmonitor) för att mäta hemmets luftfuktighet. När det blir fuktigt kan du ställa en avfuktare i de fuktiga utrymmena för att hålla luftfuktigheten i styr.
an outline of a cloud