Om allergier

De allra vackraste sakerna, såsom fluffiga kattungar, gröna trädgårdar och skuggiga träd, kan ge upphov till allergisymptom. Ta reda på vad som orsakar allergier och vad du kan göra åt dem, så att du kan njuta mer av världen runt omkring dig.

Om allergier

De allra vackraste sakerna, såsom fluffiga kattungar, gröna trädgårdar och skuggiga träd, kan ge upphov till allergisymptom. Ta reda på vad som orsakar allergier och vad du kan göra åt dem, så att du kan njuta mer av världen runt omkring dig.

Vad är allergier?

Allergier hos människor uppstår när immunsystemet tar fel på ett ämne som annars vanligen är ofarligt för de flesta människor, mögel , mjäll från djur och dammkvalster och ser det som något farligt som det måste attackera. Dessa normala, ofarliga ämnen kallas för allergener .

Vad orsakar allergisymptom?

När du tar ett andetag eller kliar dig i näsan eller ögonen, kan allergener träda in i kroppen och ditt immunsystem utlöser då en hyperkänslig reaktion. För att få bort det ämne som anses farligt, reagerar kroppen på olika sätt och utsöndrar inflammatoriska mediatorer såsom histamin .

När histaminet binder sig till receptorer i andra celler i kroppen, gör det att du upplever allergisymptom såsom rinnsnuva, nysningar, kliande/vattniga ögon, kliande näsa eller hals, nästäppa och tryck i bihålorna.

Outlined lightbulb with rays of light

VISSTE DU ATT...?

För att göra sig av med en allergen måste kroppen undergå olika allergiska reaktioner som kallas en ”allergisk kaskad”. Detta utlöser flera olika inflammatoriska mediatorer. En av de mediatorer som utsöndras av immunsystemet efter exponering mot en allergen är histamin . När du andas in en allergen utsöndrar mastcellerna histamin. Histaminet sätter sig sedan på receptorer på närliggande blodkärl, vilket får dem att bli större (utvidgas). Histamin binder sig även till andra receptorer i nasala vävnader, vilket orsakar svullnad, klåda och rinnsnuva.

Hur Clarityn® lindrar allergisymptom

Clarityn® är ett anti- histamin som förhindrar kaskaden som orsakas av allergener .

T.ex. från husdjur, pollen och mögel .

Hur diagnostiserar man allergier?

Ibland är det lätt att gissa vad man är allergisk mot. Blir dina symptom värre under månaderna då pollennivåerna är som högst?

Men om du är osäker på vad som orsakar dina symptom, ska du boka tid hos en vårdcenral för att ta reda på vad du är allergisk mot – så att du kan undvika vissa utlösare. Vid besöket kan läkaren göra något av följande:

  • Ta hänsyn till din personliga och medicinska bakgrund för att få en bättre förståelse för dina symptom och de eventuella orsakerna. Det är en god idé att skriva ned lite om din familjs bakgrund, din livsstil och eventuella utlösare före besöket.
  • Utföra en fysisk undersökning med särskilt fokus på din näsa, hals, ögon, öron, lungor och hud.
  • Göra ett pricktest och/eller blodprov för att avgöra vad du är känslig mot.

Minska exponeringen mot luftburna allergener

Utöver att medicinera för att lindra symptom, är det även viktigt att börja med att minska exponeringen mot allergener . Nedan hittar du enkla tips på hur du kan minska exponeringen mot olika inomhus- och utomhusallergener.

Säsongsbundna utomhusallergier

Utomhusallergier   och kallas ofta för säsongsbundna allergier eftersom de förändras beroende på årstid. De orsakas av att immunförsvaret överreagerar på vissa ofarliga utomhusallergener, t.ex. från mögelsporer och pollen från träd, gräs och ogräs. Trots att dessa allergener kan vara svåra att undvika, kan du ta del av enkla tips för att minimera exponeringen, så att du kan njuta mer av livet utomhus.

LÄS MER OM SÄSONGSBUNDNA UTOMHUSALLERGIER

Inomhusallergier

Inomhusallergier orsakas av att immunsystemet överreagerar på allergener från dammkvalster , mjäll från husdjur och mögel . Inomhusallergier kan uppstå när som helst på året, men kan vara extra besvärliga under vintern när många människor spenderar mer tid inomhus. Ta del av våra tips för att minska allergener och njut mer av ditt hem året runt.

LÄS MER OM INOMHUSALLERGIER