Säsongsbundna utomhusallergier

Njut av mer tid utomhus genom att lära dig allt om vanliga säsongsbundna allergiutlösare och ta reda på hur du kan minska risken för exponering.

Green divider

Säsongsbundna utomhusallergier

Njut av mer tid utomhus genom att lära dig allt om vanliga säsongsbundna allergiutlösare och ta reda på hur du kan minska risken för exponering.

Green divider

Utomhusallergier ändras utefter vilken årstid det är och kallas ofta för säsongsbundna allergier . En allergi är när ditt immunsystem är känsligt mot något som annars vanligtvis är ofarligt. Säsongsbundna allergier orsakas oftast av att immunsystemet överreagerar på vissa utomhusallergener, t.ex. de som finns i mögelsporer och pollen från träd, gräs eller ogräs. Beroende på var du bor och aktuella väderförhållanden kan säsongsbundna allergier börja så tidigt som i februari och vara tills den första frosten.

Kontakta en vårdcentral om ett eller flera av nedanstående påståenden stämmer:
- Du vet inte varför du har dessa besvär.
- Du misstänker att besvären är astmatiska.
- Besvären finns hos ett litet barn och dessa kan bero på astma eller allergi.

Även om säsongsbundna allergier kan vara svåra att undvika eftersom de verkar finnas överallt, finns det saker du kan göra för att minimera risken för exponering.

SYMPTOM PÅ SÄSONGSBUNDEN ALLERGI

konturerad rinnande näsa
RINNSNUVA
ikon med kliande, vattniga ögon
KLIANDE, VATTNIGA ÖGON
konturerad näsa som nyser
NYSNINGAR
kontur av en kliande näsa eller hals
KLIANDE NÄSA
illustration av en täppt näsa
NÄSTÄPPA

Pollenallergier

Översikt

En av de vanligaste allergenerna för säsongsbundna allergier är pollensporer. De är små, lätta och torra, vilket gör det enkelt för vinden att bära med sig dem. Pollennivåerna kan variera från dag till dag beroende på ett flertal faktorer, inklusive väder. Till exempel gör torrt, blåsigt väder att pollen sprids snabbare. Men kraftigt regn och väderförhållanden med hög luftfuktighet tynger ned pollen och håller den på marken. I allmänhet orsakar växter och träd som pollineras med hjälp av vinden mest problem för människor med säsongsbunden allergi .

Gräspollen: Det finns drygt 150 arter av gräs i Sverige. De grästyper som vanligen brukar lyftas fram vid allergitester är Timotej och hundäxing. De olika arterna av gräs blommar vid olika delar av året och stäcker sig normalt från maj till början av september.

Trädpollen: När det kommer till träd ska du se upp för lövfällande träd såsom al, alm, björk, bok, ek eller hassel. Dessa träd pollineras oftast från sen vinter ända in till hösten, beroende på var du bor.

Outlined lightbulb with rays of light

VISSTE DU ATT...?

Den enormt pollenspridande malörtsambrosian har upptäckts mer än 640 km ut till havs och upp till 3,2 km upp i atmosfären.

Tips för pollenallergiker

 • TACKLA TIDEN
  Med hjälp av Naturhistoriska riksmuseets pollenrapporten.se kan du få en översikt över hur halterna ser ut i olika delar av landet. Deras pollenkalender visar även hur halterna av de vanligaste pollen normalt fördelar sig över året.
   
 • GÖR EN FÖRÄNDRING
  Pollensporer kan få skjuts av dina skor, kläder och ditt hår och följa med dig inomhus. Ta av dig skorna, ta en snabb dusch och byt ut dina kläder för att avlägsna pollen när du spenderat tid utomhus.
   
 • RENSA LUFTEN
  Håll fönsterrutorna stängda när du kör bil och ställ in luftkonditioneringen på ”cirkulation”. Försök även att hålla fönstren stängda i ditt hem.